Sernik mango na zimno

Orzeźwiający, lekko cierpki za sprawą mango, idealny sernik na ten zimny początek wiosny! Sprawdzi się także na Wielkanoc - to miła odmiana przy ciężkich, tradycyjnych sernikach.



Składniki: 

200 g herbatników
100g masła
1kg sera w wiaderku
2 galaretki cytrynowe
Puszka pulpy mango lub mango w syropie (będzie trzeba je zblendować)

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub rozgniatamy wałkiem. Rozpuszczamy masło i mieszamy je z herbatnikami. Wykładamy spód blaszki (możemy użyć 26cm okrągłą lub 25x25cm kwadratową) papierem do pieczenia i wsypujemy warstwę ciasteczkową, ugniatamy ją. 

Galaretki rozpuszczamy w 600ml wody. Studzimy je, następnie mieszamy ser z ok 400ml galaretki.

Jeżeli używacie pulpę to dodajcie 3/4 puszki do masy serowej. Jeżeli używacie mango w syropie należy odcedzić owoc od zalewy i go zblendować. Wylewamy masę serową na ciasteczkową. Jeżeli masa serowa zaczęła tężeć możemy pozostawioną pulpę z mango wyłożyć nieregularnie na wierzch i patyczkiem lub widelcem przemieszać wierzch sernika. Pozostałe 200ml galaretki wylewamy na wierzch sernika. 

Wkładamy sernik do lodówki na co najmniej 3-4h. 


 Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

Komentarze