Babka cytrynowa

Do przygotowania tej babki należy wcześniej wyjąć z lodówki masło aby było miękkie i jajka aby były w temperaturze pokojowej i masa się nie zważyła po ich dodaniu. Poza tym drobiazgiem jest to przepis w 5 minut. Sama babka nie jest mocno cytrynowa ale za sprawą skórki jest bardzo żółta. Lukier z dodatkiem soku z cytryny daje super cytrynowy smak i aromat.



Składniki:

Suche składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szczypta soli

220g miękkiego masła,
szklanka cukru
4 jajka
2 cytryny - skórka z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z jednej.

Lukier:

pół szklanki cukru pudru
łyżka gorącej wody
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki.
Masło ubijamy kilka minut z cukrem na puszystą, gładką masę. Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy mieszając suche składniki ze skórką z cytryn. Na koniec dolewamy sok z cytryny, miksujemy krótko.

Ciasto przelewamy do keksówki o wymiarach 25x12 cm. Pieczemy w temperaturze 180st. przez 40minut. 

Po wystudzeniu polewamy babkę cytrynowym lukrem. 


Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

Komentarze

Prześlij komentarz