Solony karmel - idealny do popcornu

Zakazany owoc smakuje najbardziej. Takim właśnie zakazanym owocem jest ten przepis - pyszny, kuszący a jednocześnie bardzo kaloryczny i patrząc rozsądnie - niepotrzebny. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami karmelowego popcornu to zapewne przygotowanie takiego domowego popcornu z tym sosem będzie mądrym posunięciem ;)



Składniki:

8 łyżek cukru,
pół szklanki wrzątku,
200g śmietanki słodkiej 30%,
80 g masła,
szczypta soli

Zaczynamy od rozpuszczenia cukru, wysypujemy cukier cienką warstwą na dnie garnka - podgrzewamy na średnim ogniu - nie mieszamy, czekamy cierpliwie aż cukier rozpuści się i zacznie brązowieć. Następnie ostrożnie wlewamy wrzącą wodę do cukru i mieszamy energicznie, do czasu rozpuszczenia się cukru we wrzątku. Po tym dodajemy śmietankę i gotujemy przez chwilę, następnie dodajemy masło i szczyptę soli, mieszamy do czasu połączenia się składników. 



Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze