Domowy makaron

Po co robić domowy makaron? Na pewno nie jest to zajęcie, które rekomendujemy na co dzień, ponieważ jest to bardzo czasochłonne i brudzące zajęcie :) Poza tym nigdy nie idzie poprzestać na jednej małej porcji takiego makaronu. Od święta jednak miło zjeść taki świeżo robiony domowy makaron.

Do przygotowania makaronu przydaje się maszynka do makaronu, która posiada przystawki do wałkowania ciasta oraz krojenia makaronu. Można jednak obyć się bez specjalistycznego sprzętu - wystarczy wałek oraz nóż do krojenia makaronu. 

Ten domowy makaron będzie doskonale pasował na wigilijny stół - do makiełek.





Składniki

1 całe jajko na 100g mąki
Na dobry początek proponuję zrobić porcję z 300 gram mąki i 3 jajek. Najlepiej zacząć od połączenia 300 g mąki z 2 całymi jajkami i sprawdzić jaką konsystencję będzie miało ciasto. Musi być elastyczne, jednolite i nie kleić się do rąk. 

Jeżeli mamy maszynkę należy odcinać kawałki ciasta, dobrze oprószyć ciasto i rozwałkować go na przystawce do wałkowania (używana też do przygotowania makaronu lasagne).  Warto zacząć od najgrubszej opcji i później rozwałkować na cieńszy płat. Następnie płaty przeciągamy przez przystawkę do krojenia makaronu. Nie żałujmy przy tym mąki. Musimy dbać o to  by płaty nie przyklejały się do maszynki.

Jeżeli nie mamy maszynki rozwałkowujemy ciastko na cienki placek, nie żałując przy tym mąki. Następnie zawijamy płaty ciasta w rulony i kroimy ostrym nożem na paski odpowiadającej nam grubości. 


Gotujemy makaron jak zwykle - w osolonej wodzie. 



Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

Będzie nam miło jeżeli zostawisz komentarz pod przepisem 

Komentarze