Cakepops

 Cakepopsy to super atrakcja na imprezy urodzinowe czy spotkania rodzinne, w których uczestniczą dzieci. Tak naprawdę to one docenią najlepiej cały trud włożony w ich przygotowanie. Można je zrobić w domu bez specjalnej maszynki, choć można także za pomocą specjalnej maszyny do cakepopsów upiec idealne kulki, które wystarczy potem polać czekoladą.

 


 

 Gotowe ciasto np. babka, murzynek, biszkopt
serek mascarpone - kilka łyżek
czekolada
posypki

Ciasto ugniatamy widelcem. Dodajemy do niego serek mascarpone - celowo nie podajemy konkretnej ilości bo zależy od tego ile się ma pokruszonego ciasta. Dodajemy tyle serka aby z masy można było uformować kulki, które nie będą się rozpadały.
Formujemy kulki, układamy je na papierze do pieczenia. Schładzamy - można włożyć je na kilka minut do zamrażarki. Dzięki temu przy oblewaniu ich czekoladą szybciej zastygnie.

W tym czasie rozpuszczamy czekoladę - białą, mleczną, gorzką - jaką lubicie. My wybieramy zwykle mleczną.
 
Kiedy czujemy, że nasze kulki są już dość twarde (ale bez przesady - nie mają być zamarznięte) możemy wbić w nie słomki. Słomkę przed wbiciem w kulkę warto zamoczyć w czekoladzie i dopiero wtedy wbijać je w cakepopsy.

Następnie zatapiamy nasze kule na słomkach w czekoladzie, posypujemy posypką. Odstawiamy do lodówki aby czekolada stężała. Jeżeli mieliśmy dobrze schłodzone kulki czekolada powinna bardzo szybko zastygnąć.



 

 

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze