Mus czekoladowy z porzeczkową pianką


Gorzka czekolada oraz czerwona porzeczka to znakomicie uzupełniające się smaki! Dodatkowo czerwona porzeczka to bomba witaminowa, natomiast czekolada gorzka jest najzdrowszą z czekolad, ze względu na duża zawartość kakao. Przypominamy także, że kakowiec to roślina a zatem... Sami rozumiecie 😅






Składniki:
Tabliczka gorzkiej czekolady,
200 -250 ml Śmietanki 30%,
Pol kg czerwonej porzeczki (mrożonej lub świeżej),
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
 
Wlewamy śmietankę do rondelka. Dodajemy do niej pokruszoną gorzką czekoladę i powoli podgrzewamy, do czasu aż czekolada się rozpuści. Tylko chwilkę. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na 24h. Kolejnego dnia ubijamy mikserem śmietanę z czekoladą na puszysty krem. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy. Dodajemy do naszego kremu czekoladowego. Krem wykładamy do pucharków, odstawiamy do lodówki aby zastygł
Porzeczki miksujemy w blenderze, dodajemy cukier. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy. Dodajemy do porzeczek. Mus porzeczkowy wykładamy na krem czekoladowy. Wkładamy pucharki do lodówki na kilka godzin. Posypujemy pokruszonymi cukierkami/ciastkami/wafelkami. Możemy też udekorować pucharki ubitą śmietaną.





Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze