Zupa krem z czerwonej kapusty

 Na pewno każdy jadał kapustę czerwoną na surowo np. w surówce albo duszoną modrą kapustę, ze skwarkami. Czy jednak jedliście zupę krem z czerwonej kapusty? Z początku byliśmy sceptycznie nastawieni, kolor zupy nie zachęca. Nie będziemy oszukiwać - wygląda nie najlepiej. Smak rekompensuje jednak wszystko. Smakuje znakomicie. Warto jeść czerwoną kapustę pod każdą postacią.

 

 

 

Składniki: 

1 litr rosołu,
pól kilograma kapusty czerwonej,
1 mała cebula,
2 ziemniaki (surowe do ugotowania w rosole lub już ugotowane, pozostałe np. z obiadu)
czosnek granulowany, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagotowujemy rosół i jeżeli nie mamy ugotowanych ziemniaków to gotujemy je w rosole (najlepiej pokroić je w kostkę, ugotują się najszybciej). Kapustę szatkujemy, nie musi być bardzo drobno i starannie siekana.
Cebule kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do gotującego się rosołu, następnie dodajemy kapustę. Gotujemy aż zmiękną wszystkie składniki. Powinno wystarczyć 10-15 minut. Następnie blendujemy zupę "żyrafą". Doprawiamy zupę solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

 

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze