Muffinki z kremem twarogowym

 Ciągle główkujemy jak tu odchudzić nieco przepisy na tak lubiane przez nasze małe lewe rączki muffinki. Kłopot leży zwykle w kremie. Tym razem na krem wykorzystaliśmy twaróg sernikowy z dodatkiem cukru. Taki krem bardzo fajnie nakłada się tylką, dobrze trzyma kształt :) na dodatek to nie tylko puste kalorie. Przyznacie chyba, że krem z twarogu zdecydowanie przebija wartością krem ze śmietany i mascarpone?!





Przepis na muffinki - niezawodny przepis autorstwa @nigellalawson

składniki:

- 125g mąki

- 125g cukru

- 125g masła lub margaryny

- 2 jajka

- 1/2łyżeczki sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub pół paczki cukru waniliowego)

- 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Kolejny banalny przepis! Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Polecamy rozpuścić masło lub margarynę w rondelku i ostudzić przed dodaniem do pozostałych składników. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200stopni. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Wykładamy je do papilotów (w zależności od wielkości papilotów, do około połowy wysokości papilotów). Z tej ilości składników wychodzi około 12 muffinek. wkładamy je do rozgrzanego do 200stopni piekarnika. Czas pieczenia to ok 15minut.

Krem:
500g twarogu sernikowego z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie cukier waniliowy lub olejek.


Składniki kremu miksujemy, nakładamy do rękawa z tylką lub do szprycki. Nakładamy na ostudzone babeczki.

Na wierzch możemy dodać ulubione owoce.

 

 

 

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze