Lemoniada z całych cytryn

 Czy wiecie, że nie potrzeba obierać cytryny ze skóry? Jeżeli macie możliwość kupić bio cytryny możecie wykorzystać je w całości. 

Skórka cytryny zawiera nawet 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny. Podobno spożywanie cytryny "w całości" ma korzystny wpływ na zapobieganie chorobom nowotworowym. 

Spróbujcie przygotować lemoniadę z całych cytryn - mocno letni przepis na zbliżające się zakończenie lata. 

Zapowiadają upały, więc jest duża szansa, że jeszcze wam się przyda ten przepis 🥰


 
Składniki:
1 cała cytryna bio
1litr wody
2 łyżki miodu
Mięta, melisa, kruszony lód - opcjonalnie

Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie myjemy (najlepiej przelać ją wrzątkiem). Następnie kroimy ją na kilka kawałków (aby wygodnie było ją zmiksować) i wrzucamy do blendera lub malaksera. Miksujemy kilka chwil na pulpę. Możemy zalać pulpę wodą, przeznaczoną na lemoniadę, następnie całość przecedzamy przez sitko.  
Miód rozpuszczamy w pół szklanki letniej wody (max 40 stopni). Następnie dodajemy do naszej wody cytrynowej. 
Opcjonalnie dodajemy listki mięty, melisy, lód. 
Gotowe.
Jak widzicie po zdjęciach - lemoniada z całych cytryn nie jest tak przejrzysta, jest bardziej mętna, ma zupełnie inny smak. Jest przepyszna. Nasza lemoniada jest wyjątkowo żółciutka ze względu na to, że słodzimy ją prawdziwym miodem z naszej rodzinnej pasieki. Jeżeli do słodzenia lemoniady używany jest cukier jest ona bardziej biała. 


 

 

Smacznego ♥️



Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze

Prześlij komentarz