Dżem z jeżyn

Rzutem na taśmę, bo to przecież już koniec września, udało się zrobić kilka słoików dżemu jeżynowego, który uwielbiamy do naleśników, gofrów.



Składniki:
1kg jeżyn
1 dżemofix 1:3
330 g cukru

Przepis właściwie można powiedzieć, że z opakowania dżemofixu. Dodaliśmy go aby ułatwić sobie życie, ale też upewnić się, że nasze przetwory przeżyją zimę.

Do dużego garnka wkładamy umyte owoce, mieszamy je z fixem. Podgrzewamy aż się zagotują. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i pozwalamy by się zagotowało.
Przekładamy gorący dżem do słoików i wg wielu osób i opisu z opakowania fixa, po zakręceniu można je odwrócić do góry dnem, zostawić na kilka minut. Powinny przetrwać zimę. My wolimy jednak zapasteryzować je i tak na mokro.


Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

Komentarze