Dżem malinowy

 Mamy w ogrodzie kilkanaście krzaków malin, które dojrzewają późno. Jeszcze na sam koniec września udało nam się zrobić kilka słoików prostego dżemu z malin, który uwielbiamy do naleśników, gofrów.



Składniki:
1kg malin
1 dżemofix 1:3
330 g cukru

Przepis właściwie można powiedzieć, że z opakowania dżemofixu. Dodaliśmy go aby ułatwić sobie życie, ale też upewnić się, że nasze przetwory przeżyją zimę.

Do dużego garnka wkładamy umyte owoce, mieszamy je z fixem. Podgrzewamy aż się zagotują. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i pozwalamy by się zagotowało.
Przekładamy gorący dżem do słoików i wg wielu osób i opisu z opakowania fixa, po zakręceniu można je odwrócić do góry dnem, zostawić na kilka minut. Powinny przetrwać zimę. My wolimy jednak zapasteryzować je i tak na mokro.

 

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku


Komentarze