Fasolka szparagowa z bułką tartą

Przysmak lata - żółta fasolka szparagowa z bułką tartą. Bardzo lubimy jeść taką fasolę "solo" na obiad. Nie gotujemy do tego ziemniaków, nie bijemy kotletów. Jemy tyle fasolki polanej bułką z masłem ile pomieścimy. Jeżeli cokolwiek zostanie podjadamy resztki do wieczora.



Składniki:
1 kg fasolki
4 litry wody
1-2 łyżeczki soli

50-70 g masła
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
W dużym garnku nastawiamy wodę z solą, zagotowujemy. W czasie gdy woda się podgrzewa obieramy fasolkę, myjemy ją. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej fasolę. Obserwujemy kiedy woda się znów zagotuje i gotujemy fasolę pod przykryciem 5-15 minut - sprawdzamy co jakiś czas, długość gotowania zależy od tego jak młoda jest fasolka. Dla młodej fasolki starczy często i 5 minut. Dlatego dobrze sprawdzać co jakiś czas czy fasolka jest odpowiednio miękka. Podobnie jak z makaronem.

W czasie gotowania fasolki rozpuszczamy na patelni masło. Kiedy będzie płynne dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu by nie spalić bułki. Nie ma nic gorszego niż spalona bułka. Podgrzewamy i co jakiś czas sprawdzamy czy bułka się podpiekła  - nabieramy odrobinę łyżką i sprawdzamy czy bułka chrupie czy jest miękka. Miękka bułka jest na podobnym poziomie co spalona bułka. Nie chcemy takiej bułki. Chcemy bułkę złocistą, chrupiącą. Masło z bułką można posolić.

Po odcedzeniu fasolę polewamy masłem z bułką.



Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze