Domowe lody z maksymalnie 3 składników - 3 przepisy

 Cenimy sobie domowe słodkości głównie dlatego, że znamy ich skład. Przepis na dzisiejsze domowe lody jest 

  • bardzo prosty, 
  • lista składników jest krótka
  • nie potrzeba do niego zmyślnych maszyn, które zazwyczaj - mają skomplikowaną instrukcję obsługi, zajmują tonę miejsca, a przygotowanie w nich lodów trwa wieczność. 

 Jeżeli chodzi o nasz dzisiejszy przepis myślę, że każdy może się skusić na przygotowanie tych lodów w domu i ma potrzebne do tego narzędzie - wystarczy mikser lub ubijaczka. 

 

 

Składniki na lody waniliowe:

500 ml śmietanki 30 lub 36%,
max 400 g mleka skondensowanego słodzonego (używamy zdecydowanie mniej, ok 200 g nawet wystarczy, chyba, że lubicie bardzo słodkie lody),
laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

 Składniki na lody kakaowe:

500 ml śmietanki 30 lub 36%,
max 400 g mleka skondensowanego słodzonego (używamy zdecydowanie mniej, ok 200 g nawet wystarczy, chyba, że lubicie bardzo słodkie lody),
2 łyżki kakao

Składniki na lody borówkowe:

500 ml śmietanki 30 lub 36%,
ok 200 g mleka skondensowanego słodzonego (możecie dodać mniej, my użyliśmy ok 100g),
250 g borówek amerykańskich

 

Przygotowanie:

Przygotowanie każdego z trzech wariantów lodów zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno.

Jeżeli przygotowujecie lody waniliowe najlepiej do ubijanej śmietany dodać ziarenka z laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.
Jeżeli przygotowujecie lody kakaowe najlepiej do ubijanej śmietany dodać już kakao. 
Jeżeli przygotowujecie lody borówkowe umyte borówki zmiksujcie blenderem.

Do ubitej śmietany dolewamy po trochę mleko skondensowane i mieszamy szpatułką delikatnie przez chwilkę śmietankę z mlekiem. Jeżeli przygotowujecie lody borówkowe dodajcie zmiksowane owoce.

Przygotowany miks wlewamy do pudełka, które przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Lody będą już wstępnie zmrożone wcześniej, nawet po 4 godzinach. 

Dłuższe przechowywanie lodów będzie powodowało mocniejsze zmrożenie więc konieczne będzie wyjęcie lodów wcześniej z lodówki aby je nałożyć. Najlepsze naszym zdaniem są po ok 6 godzinach. 

Jeżeli macie obawy co do tych lodów spróbujcie przygotować je z połowy porcji. 

 

Jakie jeszcze interesujące połączenia smaków chodzą wam po głowie? Wypróbowalibyśmy coś jeszcze!


Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 


 

 

 

Komentarze