Testujemy: Ciasto czekoladowe z borówkami

Przepis pochodzi ze strony najsmaczniejsze.pl

Nie robiliśmy modyfikacji poza zwiększeniem ilości borówek do 250 g co jest zdecydowanie na plus. Polecam również piec go krócej niż w przepisie. 30 minut w zupełności wystarczy.



Składniki:

150 g gorzkiej czekolady
150 g cukru trzcinowego
150 g masła
200 g mąki
2 jajka
kilka kropli olejku waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy instant (rozpuszczonej w 50 ml ciepłego mleka)
250 g borówek

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dodajemy do niej mleko z kawą. Następnie po lekkim wystudzeniu dodajemy cukier, po dalszym przestydzeniu jajka, mąkę z proszkiem, olejek. Ciasto wystarczy mieszać szpatułką silikonową. Dodajemy połowę borówek do ciasta. Wylewamy masę do wyłożonej papierem formy (24x24 lub mniejszej, jeżeli chcemy uzyskać wyższe brownie, my nie próbowaliśmy - zapewne będzie wtedy trzeba zmodyfikować czas pieczenia). Na wierzch wykładamy pozostałe borówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg)/200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy ok 30 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.




Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze