Chipsy z jarmużu

Jarmuż bywa u nas rzadko dlatego postanowiliśmy niedawno zaryzykować i zapytaliśmy na naszym profilu fb i ig o inspirujące przepisy. Dostaliśmy  kilka propozycji, które bardzo pobudziły nasze kubki smakowe. Będziemy je próbować i na pewno zdamy relację w naszym przepiśniku. Tymczasem sprawdzony przez nas wielokrotnie przepis na chipsy z jarmużu. Szczególnie przypadły do gustu naszej córce, która w zeszłym roku z chęcią brała je nawet do przedszkola jako przekąskę.




Chipsy z jarmużu to dość ciekawa przekąska. Gwarantuję, że będziecie zaskoczeni gdy je spróbujecie. Chipsy są delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach.

Przygotowanie chipsów z jarmużu:
Liście jarmużu
Oliwa
Sól

Liście jarmużu myjemy, suszymy i kroimy na kawałki ok 5x5cm. Skrapiamy je odrobiną oliwy, doprawiamy szczyptą soli. Wykładamy kawałki jarmużu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (termoobieg) przez ok 10minut.


Jarmuż ma wiele wartości odżywczych. Warto włączyć go do codziennej diety. Oczywiście jak zawsze z umiarem ponieważ jarmuż zawiera szczawiany.  Poza chipsami jarmuż można podawać na surowo, wyciskać z niego sok, zmiksować w koktajlach, smażyć, gotować na parze, blanszować, gotować. 

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze