Jajka w koszulce na szpinaku

Jajka w koszulce to bardzo prosty i szybki sposób przygotowania jajek, którym możecie zrobić dobre wrażenie na osobie, której go podacie. Już samo jajko w koszulce na toście jest widowiskowe na talerzu. Dodając do tego duszony szpinak ze śmietaną zyska dodatkowego smaku.





Składniki:
jajko,
50 g świeżego szpinaku,
50ml śmietanki 12%
sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa,
kawałek chleba,
łyżka masła,
łyżka octu.

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojony szpinak i dusimy go kilka minut na małym ogniu. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i gałką.
W niedużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do miseczki. Uważamy, żeby nie uszkodzić żółtka.
Na patelni grillowej tostujemy kawałek chleba.
Kiedy woda z octem zacznie wrzeć staramy się w garnku dużą łyżką wytworzyć "wir", następnie do tego wiru wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy jajko na małym ogniu 3 minuty. W tym czasie przygotowujemy naszą kanapkę. Na talerzu kładziemy tostowany chleb, na niego duszony szpinak ze śmietanką. Na wierzchu kładziemy jajko w koszulce. Gotowe. Smacznego

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze