Dżem z borówek amerykańskich

Dżem z borówek amerykańskich jest naprawdę wyśmienitym dodatkiem do gofrów, naleśników, lodów. Jeżeli macie lekko kwaskowe borówki to w smaku przypomina dżem jagodowy. Nasze dzieciaki stwierdziły, że dżem smakuje jak farsz pierogów z jagodami.
Borówki są dosyć drogim owocem dlatego warto polować na okazję.
Przed obróbką termiczną borówki mają dosyć twardą skórkę, może to budzić obawy jak będzie smakował taki dżem. Skórka jednak mięknie po podgrzaniu owoców. Dżem ma bardzo gładką konsystencję i wszelkie skórki, pesteczki nie są wyczuwalne.




Składniki:
- 1 kg borówek
- 250 g cukru
- sok z 1 cytryny (opcjonalnie - nie dodawałam tym razem).



Przygotowanie:
Borówki umyć i włożyć do garnka w którym będziemy gotować dżem. Następnie posypujemy je cukrem i dusimy widelcem/praską do ziemniaków. Zostawiamy je na godzinę. Gdy ten czas minie zaczynamy je podgrzewać (jeżeli macie słodkie borówki w tym miejscu warto dodać sok z cytryny). Gotujemy je na małym ogniu przez ok godzinę, co jakiś czas mieszając. Łyżeczkę dżemu wykładamy na zimny talerzyk i obserwujemy czy konsystencja nam odpowiada. Jeżeli dżem jest jeszcze zbyt płynny gotujemy je 15-30 minut dłużej. Następnie robimy kolejną próbę. U nas wystarczyła 1 godzina. Ciepły dżem przelewamy do czystych, suchych słoików i zakręcamy. Obracały do góry dnem. My wolimy jeszcze pasteryzować dżemy dla pewności - ok 20 minut gotujemy słoiki w wodzie. Pozostawiamy w gorącej wodzie do czasu aż przestygnie.


Dżem będzie smakował wyśmienicie jako dodatek do gofrów, naleśników, lodów. 


Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze