Dżem brzoskwiniowy

Brzoskwinie to bardzo smaczne owoce, które doskonale nadają się na przetwory. Dżem brzoskwiniowy jest znakomitym dodatkiem do kanapek, naleśników, gofrów czy jako przełożenie do tortu. Znakomicie sprawdzi się jako słodziwo do jogurtu naturalnego. Same owoce są dość słodkie, nawet jeżeli użyjecie niedojrzałych brzoskwiń, nie trzeba do dżemu dodawać dużo cukru.



Składniki:
1kg pozbawionych pestek i obranych ze skórki brzoskwiń,
200 gram cukru
sok z 1 cytryny
1 fix do dżemów 1:3 (opcjonalnie, my użyliśmy aby dżem się nie rozpływał).

Jak wspomnieliśmy w składnikach podajemy proporcje dla już obranych i wypestkowanych owoców. Ważymy owoce przed rozpoczęciem smażenia. Żeby ułatwić napiszę, że z 4kg brzoskwiń po obraniu i usunięciu pestek zostało 2,2 kg owocu na dżem.
Brzoskwinie kroimy w kosteczki. Dodajemy cukier i podgrzewamy, możemy na samym początku dodać pół szklanki wody aby się nam nic nie przypaliło. Po kilku minutach zacznie wytrącać się sok z brzoskwiń. Smażymy dżem póki owoce nie zmiękną i nie zaczną się rozpadać. Jeżeli owoce będą już miękkie jednak nie rozpadają się możecie pomóc sobie blenderem - zmiksować wszystkie owoce na gładki mus. Sprawdzamy konsystencję - najlepiej w tym celu wyłożyć łyżeczkę dżemu na uprzednio schłodzony w lodówce talerzyk, dzięki temu szybciej się schłodzi i będziemy wiedzieli czy dżem jest gęsty czy rzadki. Jeżeli jest zbyt lejący możemy dodać gotowy fix. W swoim składzie zawiera on pektynę, która zagęszcza dżem. Wystarczy zdecydowanie 1 fix na dżem z podanych przez nas proporcji.

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze