Surówka z modrej kapusty

Powszechnie wiadomo, że kapusta jest zdrowa. Co w niej zdrowego? Otóż nie wiem, popędziłam zatem wyguglać. Pomocna jak zawsze okazuje się wikipedia, która pisze krótko i na temat: "W kapuście występuje szereg związków zwanych glukozynolnami oraz produkty ich rozkładu izotiocyjaniany będące czynnikiem czynnikiem chemoprewencyjnym: sulforafan, indolo-3-karbinol, izotiocyjanian allilu, askorbigen, glukobrassycyna, izotiocyjanian fenyloetylu, synigryna, 3,3’-diindolilometan oraz mające szereg działań prozdrowotnych". Myślę, że teraz już wszyscy rozumiemy dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?! Smacznego!






Składniki:

400 g modrej kapusty,
pół średniej cebuli,
1 cytryna,
2 pomarańcze,
sól, cukier,
2 łyżki majonezu


Przygotowanie:

Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach (my lubimy się wspomóc malakserem, wtedy wyjdzie drobniejsza). Cebulę także ścieramy na tarce (możemy w malakserze). Pomarańcze filetujemy i kroimy w kostkę. Mieszamy kapustę z cebulą. Dodajemy wymieszany majonez z sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy, dodajemy delikatnie pokrojone kawałki pomarańczy. Całość doprawiamy solą i cukrem.

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze