Rosół z lanymi kluskami

Rosół to jeden z trzonów żywienia naszych dzieci. Wielu dzieci. Jak zrobić dobry rosół? Trzeba na pewno użyć duuuużą porcję świeżych warzyw oraz dobry kawałek kurczaka, można dodać indyka. My lubimy bardzo gotować rosół drobiowy. Smakuje jednak jeszcze lepiej jeżeli dodamy np. kawałek szpondru wołowego. Rosół stanowi znakomitą bazę do innych zup i od zawsze kiedy gotujemy rosół to zawsze w największym garnku. Na mięsie wieprzowym gotujemy wywar jeżeli planujemy z niego zrobić np. pomidorową lub krupnik.




Składniki:

Lane kluski:
2 jajka,
4-5 łyżek mąki pszennej (najlepiej tortowej lub jak na pizzę),
szczypta soli.

Przygotowanie:

Rosół przygotowujemy zgodnie z ulubionym przepisem. W tym przepisie skupiamy się na kluskach.
Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy widelcem (lub rózgą, trzepaczką, mikserem) na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Rosół zagotowujemy i wylewamy widelcem lub łyżeczką nasze ciasto (po odrobinie) na rosół (dosłownie lejemy kluski). Mieszamy rosół. Podajemy.

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze

Prześlij komentarz