Clafoutis z truskawkami

Clafoutis to tradycyjny francuski deser, który klasycznie robi się z czereśniami. W przepisie, który otrzymaliśmy wśród propozycji były też morele, maliny, borówki. Postanowiliśmy wypróbować ten prosty przepis. Lista składników na ciasto przypomina ciasto na naleśniki, dlatego pomyśleliśmy "czemu nie?!". 
Niektóre źródła porównują clafoutis z flanem. Upieczony clafoutis ma faktycznie w sobie coś z flanu. Choć wszystkie składniki osobno bardzo lubimy, połączone nie porwały nas.




Składniki: 

- 500g truskawek,
- 125g mąki,
- 100g cukru,
- 300ml mleka,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- masło klarowane do wysmarowania formy,
- cukier puder

Przygotowanie: 
Piekarnik rozgrzewamy do tenoeratury 180 stopni (góra-dół).
Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym masłem klarowanym.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Kroimy na kawałki. Pokrojone owoce mieszamy z połową cukru. Ubijamy całe jajka, dodajemy resztę cukru, mąkę, mleko, sól. Owoce układamy na dnie formy, zalewamy ciastem. Zapiekamy ok 35 minut. 





 
Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze