Zapiekana pierś kurczaka


To jedno z odkryć kulinarnych, które od razu podbijają serce. To danie docenią szczególnie ci, którzy często przygotowują porcje dla sporej grupy ludzi. To jeden z tych dodatków mięsnych, które możesz przygotować na wizytę wojska. Wstępnie przygotować mięso wcześniej, a kiedy wpadną goście odpalić piekarnik i zapiec kurczaka. Przyznam szczerze, że czytając ten przepis byłabym bardzo sceptycznie do niego nastawiona. Czytając listę składników zwyczajnie nie zdecydowałabym się go przygotować. Dużo bym straciła. Na szczęście udało mi się to danie spróbować zamiast analizować listę składników, przygotowane przez prawdziwą mistrzynię kuchni na szkoleniu, w którym uczestniczyłam jakiś czas temu.







Składniki:
4 piersi kurczaka,
300 g sera żółtego,
3 łyżki majonezu,
4 łyżki bułki tartej,
4 łyżki cebulki prażonej,
masło klarowane,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na złoto z obu stron na maśle klarowanym. Jeżeli piersi są duże, możemy przed smażeniem śmiało przeciąć je wzdłuż na dwa mniejsze kawałki, doprawić i usmażyć. Podsmażone piersi układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Ser ścieramy na tarce, mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Serowo-majonezową papkę wykładamy na podsmażone piersi kurczaka. Posypujemy je po wierzchu bułką tartą i prażoną cebulką. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut (czas zależy od wielkości piersi). 

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze