Klasyczne kruche spody do babeczek

Kruche spody do babeczek to jeden z tych wypieków, które lubimy kupić gotowe. Z całą pewnością nie dorównują one tym samodzielnie upieczonym w domu. Z racji tego, że korona długo trzymała nas w domach, znaleźliśmy czas na wspólne pieczenie z dziećmi. Mamy znakomity przepis, który możecie użyć nie tylko do korpusów babeczek ale na spód do dużej tarty czy do innych wypieków na kruchym spodzie. Jest to klasyczny przepis na słodkie babeczki, tradycyjna receptura o proporcjach 3:2:1 (mąka: masło: cukier). Do ich wykonania potrzebujecie małych foremek do babeczek.






Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli 
1 łyżka masła klarowanego

Dodatkowo: folia aluminiowa, 250 g suchej kaszy/ryżu/fasolki
Przygotowanie:

Zimne masło kroimy nożem na kosteczki, wsypujemy kostki masła do mąki. Ciasto następnie łączymy nożem lub delikatnie i krótko zagniatamy tworząc grudkowate ciasto. Następnie dodajemy cukier puder i dwa żółtka i zagniatamy krótko ciasto. Można także zrobić wszystko dobrym mikserem ale trzeba naprawdę mieć odpowiedni bo zimne masło nie jest łatwe w ugniataniu. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do foliowego woreczka. Wstawiamy nasze ciasto na minimum 30 minut do lodówki.
Masło klarowane roztapiamy. Następnie smarujemy nim foremki do muffinek. Przed wyjęciem ciasta z lodówki włączamy piekarnik - na 200 stopni góra-dół.
Ciasto wyciągamy z lodówki, kawałek ciasta wkładamy między dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na grubość ok 3-4mm. Po rozwałkowaniu zdejmujemy jedną  stronę folii i nawijamy ciasto na wałek, zdejmując z drugiej strony folię. Przekładamy ciasto na wałku na foremki. Następnie dociskamy lekko ciasto wałkiem aby można było łatwo rozdzielić foremki. Po nałożeniu przyciskamy ciasto do foremek, nakłuwamy je widelcem.
Każdą foremkę przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, wsypujemy do środka suchą kaszę (aby docisnęła ciasto, by nie rosło). Wkładamy foremki do rozgrzanego piekarnika i pieczemy kilka minut. W czasie pieczenia co jakiś czas zaglądamy pod folię aluminiową by sprawdzić czy babeczki się rumienią. Dobrze jest wyciągnąć z pieca taką foremkę ponieważ światło z piekarnika często zakłamuje, można je przypiec za mocno. Jeżeli widzimy, że już ciasto się rumieni warto wyciągnąć babeczki z pieca, zdjąć szczypcami folię z kaszą i dopiec babeczki na złoty kolor. Babeczki potrzebują 15-20 minut (w sumie licząc czas z folią i po zdjęciu folii).

Babeczki pozostawiamy do ostygnięcia w foremkach.



Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze