Kurczak teryaki

Kiedy kilka lat temu moja koleżanka M. podesłała mi ten przepis wiedziałam od razu, że będzie pojawiał się często na naszym stole. Bardzo lubimy go jako dodatek do warzyw i ryżu. Oryginalnie pierś kurczaka robi się na patelni w całości i jest to moja ulubiona wersja. Pierś jest wówczas delikatna w środku. W przypadku gdy karmimy większą ekipę wygodniej jest pokroić kurczaka drobniej.
W sklepie można kupić gotowe marynaty jednak nie umywają się do tej przygotowanej według tego przepisu. Na bazie tego przepisu robimy również inne pyszne dania, które zdradzimy niedługo.







Składniki:
pół kg piersi kurczaka
1 łyżka oleju,
5 łyżek sosu sojowego (lub Maggi lub wymieszać np 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki maggi),
sok z połowy cytryny,
2 czubate łyżki miodu,
4 ząbki czosnku (lub łyżeczka w proszku),
2 łyżeczki startego imbiru (czasem używamy też w proszku - pół łyżeczki).


Do żeliwnego garnka lub patelni z wyższym brzegiem i pokrywką dodajemy: olej, sos sojowy, sok z cytryny, miód, czosnek i imbir. Wszystko razem zagotowujemy. Następnie kładziemy filety w całości i przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach odwracamy piersi na drugą stronę, dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem. Następnie podsmażamy kurczaka kolejne 5 minut bez przykrywki, obracamy go w tym czasie kilka razy - sos w tym czasie odparuje.
Jeżeli chcemy przygotować kurczaka w mniejszych kawałkach to czas duszenia na patelni należy skrócić i oczywiście często mieszać.

Po przygotowaniu kurczaka posypujemy go sezamem i mieszamy. Podajemy go z warzywami na patelnie i ryżem lub makaronem. Smakuje też znakomicie z małymi kopytkami lub gniocchi.

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 



Komentarze