Wegetariańskie flaczki z pieczarek

Lubimy prawdziwe flaki, jednak by zrobić je w domu potrzeba nieco zachodu. Dzisiejszy przepis to ciekawa rekompensata. Tym razem jest to zupa w wersji wegetariańskiej nie zaszkodziłoby jednak dodać pociętą w długie paski i podsmażoną na patelni pierś kurczaka. Użyliśmy pieczarki jednak zupę można zrobić w ten sam sposób z boczniaków. Zupa naprawdę smakuje jak flaczki, wspaniale rozgrzewa, jest prawdziwą bombą - pełną warzyw i smaku.


Składniki:


1 mała pietruszka
1 mała marchewka
pół dużego selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej
0,5 kg pieczarekk
Przyprawy
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki gałki
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki lubczyku
ok 2 litry wody
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę drobno pokroić.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać starte warzywa, cebule i pieczarki, dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie i dusić przez ok 15 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli chcecie dodać pierś kurczaka użyjcie jedną dużą pierś kurczaka na podaną tu porcję. Należy ją pokroić w podłużne paski, dodać soli i pieprzu i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodajemy mięso do zupy kiedy wszystkie składniki będą miękkie. 


Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze