Po prostu pieczarki

Tytuł nie jest żartem. Jednym z naszych ulubionych wigilijnych dań są po prostu pieczarki! Krojone na ćwiartki lub w całości gdy są małe. Mama robi je z dodatkiem smalcu. Dziś w wersji na maśle klarowanym z odrobiną cebulki. Są dla nas uniwersalnym dodatkiem do pierogów, ryby. Od dzieciństwa walczyliśmy o nie z moim bratem.  Wiem, że to po prostu pieczarki ale... sami spróbujcie! 


Składniki:
1kg pieczarek,
Pół cebuli,
1-2 łyżki masła klarowanego,
Sól i pieprz.

Pieczarki myjemy i pozostawiamy chwilę na durszlaku do osuszenia. 
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła klarowanego. Przekładamy do garnka.
Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy partiami (możemy już solić każdą partię). Przekładamy do garnka z cebulą. Po usmażeniu doprawiamy solą i pieprzem. 


Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze