Piernikowy syrop do kawy

Kto nas zna wie, że nie lubimy kawy. Są jednak pewne wyjątki. Od czasu do czasu chętnie pijemy "fancy kawusie" jak je nazywamy. Co to znaczy? To znaczy, że chętnie pijemy wybajerzone kawusie w Starbucksie, Maku, którymi gardzą prawdziwi kawosze. Czapka z bitej śmietany, syrop, polewa a na dodatek wśród smaków występuje "hazelnut"? Macie jak w banku, że ustawimy się w kolejce.

Syrop to w zasadzie woda, cukier i jakiś dodatek nadający smaku. U nas dziś domowa przyprawa z piernika. W te święta będzie u nas serwowana "fancy kawusia" piernikowa, prawie jak w Starbucksie..





Składniki:
250ml wody,
2łyżki cukru,
2łyżki domowej przyprawy do piernika

Składniki mieszamy w garnku i podgrzewamy. Gotujemy do czasu kiedy syrop się zredukuje. Cały ten czas w domu unosić się będzie piękny piernikowy zapach. Domowa przyprawa jest bardzo intensywna, więc syrop też jest dość mocny, zobaczycie od razu, że różni się od tych sklepowych bo wystarczy dodać go niewiele by nasza "fancy kawusia" była pełna smaku.



Na naszej kawusi z dodatkiem syropu piernikowego oczywiście bita śmietana posypana startym pierniczkiem ❤️

Smacznego!

Aby być na bieżąco z nowymi przepisami na blogu - zaobserwuj  nas na instagramie lub na facebooku

 

Komentarze