Schab duszony z pomidorami

7 listopada obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego! Tak ważny dzień należy odpowiednio uczcić. Publikujemy przepis, z którego zrodziła się inspiracja do innego mocnego pewniaka w naszej kuchni. Aby do naszego majstersztyka dojść będziemy musieli jednak opublikować na blogu jeszcze jeden znakomity przepis, który stanowi mocną inspirację. Połączenie dzisiejszego i przepisu, który opublikujemy wkrótce rozłoży was na łopatki.




Przepis pochodzi z ciekawej książeczki, z początku robiłam to danie jak w przepisie. Z czasem jednak nardzo je zmodyfikowałam na rzecz uproszenia i przyspieszenia przygotowania.

Składniki:
0,5kg schabu,
2 cebule,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
Garść świeżej natki pietruszki,
Garść koperku,
2 łyżki śmietany,
Sól, pieprz, mielona słodka papryka,

Schab pokroić na plastry. Podsmażyć posolone i posypane pieprzem plastry z obu stron na patelni i przełożyć do większego garnka np. żeliwnego.
Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Ponusmażeniu dodać ją do garnka ze schabem. Dodajemy szklankę wrzątku, przecier pomidorowy i siekaną pietruszkę i koperek. Mięso dusimy około 40 minut do czasu kiedy mięso będzie miękkie, kontrolując czy się nie przypala. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku.

Lubimy jeść taki schab z kaszą lub ziemniakami. Do tego buraczki lub widoczną na zdjęciu surówka z selera

Komentarze