Wysokobiałkowe naleśniki z domowym serem z maślanki i warzywami

Ten przepis przyda się osobom, które powinny spożywać posiłki z dużą zawartością białka. Naleśniki wzbogacone mąką konopną to coś dla was. 


Składniki:

Naleśniki:
Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 łyżki mąki konopnej,
Szklanka mleka,
Szklanka wody,
2 jajka, 
4 łyżki pietruszki.

Mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na patelni, którą smarujemy olejem. Często mieszamy ciasto bo mąka konopna opada na dno miski z ciastem. 

Poniżej zdjęcie tabeli wartości odżywczej mąki konopnej. Często dodajemy ją także do placków z cukinii. 




Zapomniałam wspomnieć na wstępie tego postu, że twaróg z maślanki trzeba zrobić wcześniej 😂  Jeżeli nie macie czasu albo ochoty przygotowywać domowego twarogu proszę skorzystać z gotowego twarogu.

Składniki:
Maślanka
Podgrzewamy maślankę do 60 stopni, obserwujemy czy wytrąca się serwatka. Następnie przelewamy ser przez np. czystą ściereczkę, gazę lub specjalną chustę do odciskania sera. Pozostawiamy ser w pozycji wiszącej przez kilka godzin. Ser z maślanki ma cierpki smak i ziarnistą konsystencję, jest suchym twarogiem.


Do tego przepisu do maślanki dodaliśmy drobno posiekaną surową cebulkę, jogurt naturalny, sól i pieprz. 

Usmażonego naleśnika smarujemy twarożkiem, zawijamy. Jemy z warzywami na parze. 

Smacznego!

Komentarze