Schab w sosie kurkowym

Sezon na kurki trwa w najlepsze! Schab w sosie kurkowym to wyśmienita opcja na niedzielny obiad.




Składniki: 

ok pół kilograma schabu
opakowanie kurek (ok 250 g)
1 l wody lub rosołu
1 średnia cebula
250 ml śmietanki 12% lub 18%
natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi
sól i pieprz
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka mąki

Przygotowanie: 

Kurki oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Schab kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Zalewamy schab wodą (lub lepiej rosołem), dodajemy cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy do smaku czosnek niedźwiedzi i dusimy schab do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę oraz pokrojone kurki. Dusimy 3 minutki. Oprószamy sos mąką, delikatnie mieszamy (staramy się by nie zrobiły się grudki). 

Smacznego!

Znajdziecie nas także na facebooku oraz na instagramie.

Komentarze