Placki z cukinii

Trudno uwierzyć, że tego dania nie ma w naszym przepiśniku. Placki z cukinii są świetną opcją na szybki obiad zaraz po pracy albo na późne śniadanie w weekend.


Składniki:
2 małe cukinie,
1/4 średniej cebuli,
100g żółtego sera,
1 jajko
Czosnek - 1 ząbek lub pół łyżeczki suszonego granulowanego,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki mąki pszennej,
Sól, pieprz

Umyte cukinie obieramy lub nie - wybór należy do was. Ścieramy cukinie na tarce (na dużych oczkach), solimy i zostawiamy 15minut. Ser ścieramy na tarce lub kroiny w drobną kostkę. Następnie odciskamy sok z cukinii, ścieramy na dużych oczkach cebulę, dodajemy jajko, ser, przyprawy, mąkę i mieszamy łyżką składniki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki - my niewielkie, z jednej łyżki masy, z obu stron na złoty kolor. Podajemy z jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!

Komentarze