Makaron z pesto, krewetkami i pomidorkami cherry

Bardzo lubimy krewetki. Najbardziej z oliwą, czosnkiem i pietruszką. Najmłodsza w rodzinie wprost przepada za taką kolacją. Kiedy tylko smażymy czosnek na patelni nos ją prowadzi do kuchni i K. pyta czy dziś będą krewetki. Tym razem przedstawiamy krewetki w innym wydaniu.





Składniki:
Pesto (gotowe ze słoika lub przygotowane samodzielnie):
Składniki na pesto: 
Listki bazylii z jednej doniczki,
100 g orzeszków piniowych lub słonecznika
Ząbek czosnku
50 g parmezanu (opcjonalnie grana padano)
4 łyżki oliwy
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sok z cytryny
Pozostałe składniki:
300 g pomidorków cherry
Krewetki – po 100g na osobę
Makaron tagliatelle lub inny– 100 g na osobę
Przygotowanie:
Gotujemy ulubiony makaron. Jeżeli nie mamy gotowego pesto przygotowujemy go w blenderze.
Orzechy piniowe lub słonecznik prażyky na suchej patelni, przekładamy do blendera. Siekamy drobno czosnek i smażymy na oliwie (na 1 łyżce), przekładamy do blendera.
Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy.
Blendujemy orzechy i czosnek, dodajemy sól, bazylię, oliwę i odrobinę soku z cytryny.
Ugotowany makaron mieszamy z pesto, dodajemy krewetki i przekrojone na pół pomidorki cherry. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

Komentarze