Leczo z cukinii

Kiedy dziś gotowałam leczo zaczęłam się zastanawiać czy przepis jest na blogu. Kiedy wpisywałam nazwę w wyszukiwarkę na blogu myslałam o tym, że to niemożliwe by nie było przepisu na danie, które gości na naszym stole czasem nawet raz w tygodniu.

Nie chodzi tylko o to, że leczo jest smaczne. Jest smaczne, pożywne, gotuje się szybko, najważniejszym plusem jest jednak to, że nasze dzieci wcinają je, że aż się uszy trzęsą. Dużym plusem jest także to, że pięciolatek i czterolatka z wielką radością pomagają przy jego przygotowaniu - kroją cukinie.



Składniki:
1 cebula,
2 małe cukinie,
4 laski kiełbasy śląskiej,
Pół butelki passaty (ok 360ml)/puszka pomidorów w puszce
300ml wody lub bulionu,
Sól, pieprz, cukier, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy
Ewentualnie ketchup do smaku
Ewentualnie pół czerwonej słodkiej papryki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok 1cm*1cm. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do usmażonej cebuli i podsmażamy. Dodajemy cukinie, zalewamy passatą (lub pomidorami w puszce), dolewamy wodę lub bulion, dodajemy przyprawy - ziele angielskie i liść laurowy), dusimy do czasu kiedy cukinia zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem (warto dodać odrobinę do dań, w których używamy przeciery pomidorowe, przełamuje smak).

Zajadamy się leczem z chlebem lub makaronem.

Smacznego!

Komentarze