Indyk z patelni z sosem szpinakowym, kopytkami i orzeszkami piniowymi

Każdy ze składników tego szybkiego dania z patelni lubimy samodzielnie. Połączenie ich na jednej patelni nie mogło się nie powieść :) Tak naprawdę to jedno z tych dań z kategorii "sprzątanie lodówki". Może was kusić zamiana kopytek na inny dodatek, polecamy jednak choć raz spróbować naszej propozycji.




200g piersi indyka,
150g świeżego szpinaku baby,
100ml śmietany słodkiej 12%,
150g ugotowanych kopytek (np. z wczorajszego obiadu),
garść orzechów piniowych,
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, czosnek staropolski lub granulowany, gałka muszkatołowa,
Łyżeczka masła klarowanego.


Indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką w proszku. Smażymy na patelni grillowej na maśle klarowanym. Kiedy usmażymy indyka zdejmujemy go z patelni, dodajemy liście szpinaku i dusimy chwilę. Dolewamy śmietankę, doprawiamy dodając - czosnek, sól, pieprz, gałkę. Dodajemy ugotowane kopytka i podgrzewamy je w sosie. Na koniec dodajemy orzeszki piniowe. Gotowe. Smacznego.

Komentarze