Gulasz "czyściciel" z nutą Maroko



Trafiła nam się nie lada okazja by ugotować coś smacznego z przyprawą Ras el hanout, mieszanką 35 przypraw, przywiezioną z Maroko. Więcej na temat przyprawy ras el hanout możecie przeczytać na tej stronie.
Nie dysponujemy odpowiednim wyposażeniem by zrobić tadżin. Zrobiliśmy swojskie jedzonko z tego co akurat było w lodówce z dodatkiem ras el hanout. Przygotowywaliśmy z dodatkiem tej przyprawy już wcześniej kurczaka i bardzo nam smakował. Najbardziej delikatne mięso z udek kurczaka w gulaszu doprawionym ras el hanout. Do dzisiejszego przepisu użyliśmy mięso z udek oraz pierś kurczaka.


250g piersi z kurczaka,
Mięso z 4 udek kurczaka,
2 cebule,
400g mrożonego groszku z marchewką,
1l bulionu,
2łyżeczki przyprawy ras el hanout,
3 plasterki limonki,
Sól, pieprz do smaku,
Łyżka masła klarowanego,
Pół papryki,
50ml śmietany 12%+łyżka mąki (opcjonalnie),
Ryż

Surowe udka kurczaka pozbawiamy skóry i oddzielamy mięso od kości, chrząstek. Kroimy mięso z udek i pierś kurczaka w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy masło klarowane. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki kurczaka posypane przyprawą ras el hanout. Następnie zalewamy mięso gorącym bulionem. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, plastry limonki i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (ok 30min), następnie dodajemy groszek z marchewką, dusimy. Opcjonalnie zagęszczamy sos śmietaną z mąką w zależności od tego jakiej konsystencji oczekujecie od sosu do ryżu :)


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz