12. Kopiec kreta

Kopiec kreta to mega frajda przede wszystkim dla dzieciaków. Z zewnątrz nie powala, cały sekret jest w środku. Śmietankowy krem z bananami załatwia robotę. Tu nie ma wyboru, musi być okrągły :) Przygotowaliśmy go na bazie murzynka ale może to być kakaowy biszkopt. Nawet będzie lepszy ponieważ kopiec będzie bardziej sypki :)




czarny biszkopt
-6jaj
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka octu

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Czytałam w wielu przepisach, że należy wyjąć wszystkie składniki przed przygotowaniem z lodówki/spiżarni aby miały temperaturę pokojową. Może i inni tak robią, nigdy w życiu tego nie robiłam i zawsze wychodzi mi elegancki biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochę cały cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na jednolitą masę, potem dodaję ocet. Odkładamy mikser.
Mąkę ziemniaczaną łączę z mąką pszenną, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przez sitko dodaję suche składniki do masy jajecznej, mieszając delikatni drewnianą lub silikonową szpatułką (metalową łyżką też mi się zdarza ale silikonową jest najwygodniej). 

Masę wylewam do tortownicy (w tym przepisie 26cm). Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia aby łatwo wyciągnąć biszkopt po upieczeniu. Boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. To również zapobiega przywieraniu do brzegów tortownicy.

Piekę ok 30-40 minut. W gazowym piekarniku ustawiam temp. na 6 a tortownice wkładam na najwyższym poziomie. W piekarniku elektrycznym piecze się w temp. 180-200st (góra-dół). Pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
Po wystygnięciu kroimy biszkopt - ścinamy górę i wydrążamy środek pozostawiając boki grubości 1-2cm, dno min 1cm. 

Krem:
0,5l śmietany 36%,
250g mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
4 banany,
borówki (w oryginalnym przepisie nie trzeba, akurat mieliśmy w lodówce),
sok z połowy cytryny.

Ubijamy śmietane z mascarpone i cukrem. Banany kroimy w kawałki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Mieszamy owoce z kremem ze śmietany.

Wydrążony biszkopt układamy na talerzu do tortu (większy niż tort ze względu na osypujący się kopiec) i wkładamy do środka krem z owocami. Wydrążony środek kruszymy i przykrywamy nim ciasto aby przypominało kopiec kreta. 

Komentarze