04. Ciasteczka imbirowe

Królują u nas słodkości. Trudno im się oprzeć. Dzisiaj przepis na szybkie, nieskomplikowane ciasteczka imbirowe. Do dzieła.


Składniki:
200g masła,
300g mąki,
100g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
Szczypta soli,
2 żółtka,
3 łyżeczki suszonego imbiru

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka i pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez min. godzinę.
Po godzinie odcinamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy cienko ciasto, wycinamy ciasteczka i wycinamy foremkami ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temp 180 (góra dól, gdy termoobieg pieczemy w 160 stopni) przez ok 15 minut

Komentarze