03.Sernik "zakopiański"

Przepis ten nazywamy "zakopiańskim", ponieważ tam został nam zaserwowany przez naszą koleżankę M. Oczywiście zapisałam w moim kajeciku przepis i regularnie piekę go dla naszych gości i domowników (sama nie lubię serników). Do tej pory przepis nigdy nie zawiódł. Eksperymentujemy z różnymi wersjami spodów - używamy pokruszone herbatniki, ciastka owsiane, ciastka Oreo bez kremu (właśnie z Oreo był sernik "zakopiański". Możemy także śmiało przygotować sernik bez spodu, dobrze schłodzony będzie się łatwo kroił. Polecamy z czystym sumieniem ten przepis na święta jako must have. Wielkim atutem tego ciasta jest możliwość przechowywania go w lodówce przez nawet 5dni. Minusem liczba używanych misek :)


Składniki 


1.3 kg zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (ostatnimi czasy przy mieleniu korzystamy z blendera! Szybko, sprawnie i czysto rozprawia się z tematem),

450 g cukru,
10 jaj,
250g masła,
4 łyżki mąki pszennej,
1 budyń śmietankowy,
1 szklanka śmietany 30% lub 36%
2laski wanilii
Rozdzielmy białka od żółtek. Do miski wkładamy masło i ubijamy je mikserem aby było lekkie i puszyste a następnie dodajemy partiami twaróg. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem (do rozpuszczenia cukru). Masę jajeczną dodajemy do ubitego twarogu z masłem.
Ubijamy w osobnej misce śmietanę. Ubijamy w osobnej misce białka.
Do masy serowej dodajemy mąkę, budyń, ziarenka wanilii. Miksujemy chwilkę do połączenia się składników.
Dodajemy do reszty składników delikatnie mieszając ubitą śmietanę i ubite białka.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową
Pieczemy w temperaturze 170st. około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, wkładamy na noc do lodówki.
Jeżeli chcemy przygotować ciasto na spodzie z ciasteczek potrzebujemy:
Do wyboru: 60herbatników/2-3 duże opakowania Oreo/2opakowania ciastek owsianych
100g masła
Ciasteczka kruszymy wałkiem (Oreo wcześniej oddzielić od kremu-używamy tylko ciasteczka), w rondelku rozpuszczamy masło. Lekko schłodzone rozpuszczone masło łączymy z pokruszonymi ciastkami w misce. Masą wyklejamy wyłożoną papierem formę i wkładamy do lodówki. Robimy to przed przygotowaniem masy serowej. 

Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz