poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Wielkanoc coraz bliżej. Z tej okazji na facebooku wrzuciliśmy kilka linków do wcześniejszych, sprawdzonych przepisów na wielkanocne przysmaki na słodko i na słono. Co będzie w tym roku? Na pewno nie zabraknie jajek! Zagości u nas również pyszna karkówka pieczona w cieście, którą ubóstwiamy. Dzisiejszy przepis nadaje się na uroczysty świąteczny obiad. Rolada z indyka nie należy do skomplikowanych dań, kilka minut i gotowa. Oszczędzony czas w kuchni spędźcie z najbliższymi :)



Składniki:
- 1 kg filera z indyka,
- 2 ząbki czosnku,
- rozmaryn,
- 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie),
- 50 dag świeżego szpinaku (lub opakowanie mrożonego),
- pół słoiczka suszonych pomidorów,
- 20 dag startej mozzarelli,
- sól i pieprz.

Filet z indyka myjemy, osuszamy. Należy go przekroić tak by stworzył jeden duży płat grubości ok. 1,5cm. Nacieramy go czosnkiem solimy, pieprzymy. Jeżeli chcemy skrapiamy go winem i obkładamy gałązkami rozmarynu. Odstawiamy filet na dwie godziny do lodówki. 
Jeżeli używamy świeży szpinak to blanszujemy go we wrzątku. Jeżeli używamy mrożony to go roztapiamy na patelni, odparowujemy wodę. Studzimy. 
Z mięsa usuwamy gałązki rozmarynu, układamy rozłożony płat na desce, na indyka wykładamy szpinak, następnie pomidory suszone i starty ser. 



Zawijamy roladę i obwiązujemy ją sznurkiem. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy roladę z każdej strony. 



Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50min w temp. 170-190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics