poniedziałek, 16 maja 2016

Skubaniec z rabarbarem

O tym jak cudownie komponuje się ciasto kruche, beza, kruszonka z rabarbarem nie da się napisać słowami! Trzeba tego spróbować! Polecamy pyszny skubaniec z rabarbarem.



Składniki:
ciasto:
-3 szklanki mąki,
-5żółtek,
-kostka masła (można użyć margarynę aleee lepiej nie! fuj fuj!)
-1,5łyżeczki proszku do pieszenia
-3/4szklanki cukru,

beza:
-5białek,
-2łyżki mąki ziemniaczanej,
-szklanka cukru

3-4 łodygi rabarbaru.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pozostawiamy 1/3 na kruszonkę a 2/3 wylepiamy blaszkę. Podpiekamy przez 20min w 170st. z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną (mieszamy łyżką). Na podpieczony spód układamy obrany rabarbar. Możemy pokroić go w plasterki, możemy pokroić łodygi wzdłuż i ułożyć. 



Na rabarbar wykładamy ubite białka, posypujemy je kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika na kolejne 20-30minut. Po lekkim przestudzeniu lukrujemy. Smacznego!!!





2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics