wtorek, 31 maja 2016

Chaczapuri ala adżarskie

Jakiś czas temu dzieliliśmy się przepisem na pyszne chaczapuri adżarskie. Dziś nieco zmieniona wersja - zamiast jajka pokrojone w drobną kostkę salami - dla nas mięsożerców CUDO! Polecamy. Sposób wykonania identyczny. Szybkie, proste w wykonaniu i efektowne danie. Smacznego!




Składniki na 2 solidne porcje
300g mąki,
10g świeżych drożdży,
ok. 150ml ciepłej wody,
ok. 100g jogurtu naturalnego lub maślanki,
2 łyżki oleju,
250g sera bundz, korycińskiego lub pół na pół mozzarella i feta (my użyliśmy tarty żółty ser havarti i twaróg),
sól

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, nie może parzyć. Zagnieść ciasto przypominające to na pizzę z mąki, soli, rozpuszczonych drożdży, jogurtu i wody. Następnie dodajemy olej i jeszcze raz zagniatamy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi objętość.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (250 stopni).
Ser zetrzeć lub rozkruszyć. W przepisie który używaliśmy radzą by jeśli ser jest mało słony (np. bundz), dodać odrobinę soli. Jako, że my korzystaliśmy z twarogu i sera żółtego użyliśmy soli.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować okrągły placek o średnicy ok. 20-25cm, następnie zawijamy brzegi nadając kształt łódeczki. Robiłam to od jednego brzegu zawijając lekko brzeg aby był wyższy.



Przekładamy łódeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka każdej łódki nakładamy ser, posypujemy kosteczkami salami, wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics