środa, 6 kwietnia 2016

Babka parowa

Poświątecznie i bez zdjęcia bo tego przepisu w tym roku na naszym stole nie było. Wszystko przez to, że zniszczyła się forma... Ku pamięci i z uwielbienia do smaku tej baby wpisujemy recepturę do naszego przepiśnika :) Do jej przygotowania niezbędna jest forma podobna do tej na zdjęciu. Zamkniętą formę wypełnioną ciastem wkłada się do garnka z wodą i gotuje.




Składniki:
6 jaj,
kostka margaryny lub masła,
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki,
1 szklanka cukru,
aromat cytrynowy lub arakowy,
proszek do pieczenia - mała paczka.

Kostkę tłuszczu rozpuścić i ostudzić. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy pozostałe składniki. Przelewamy ciasto do specjalnej formy do babki parowej i gotujemy w dużym garnku wypełnionym wodą przez godzinę.

Po ugotowaniu i ostudzeniu wyjmujemy babę z formy, wykładamy na talerz i lukrujemy. Lukier robimy z cukru pudru, kakao i gorącej wody - nie żałujemy. Obficie polana kakaowym lukrem smakuje najlepiej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics