Testujemy: Babka jogurtowa

Miała być waniliowa ale olejków, ekstraktów u nas brak! Za to pomarańczowych u nas pod dostatkiem. Całe szczęście. Przepis pochodzi z bloga Pożeraczki. Od razu go wypróbowaliśmy. Nie wyszła idealnie, w trakcie łączenia składników okazało się, że nie ma ekstraktu, za długo się piekła, wyrosła nie tak jak trzeba i wyszły z niej dwie baby - jedną oblaliśmy kakaowym lukrem a drugą, którą pokazujemy przerobiliśmy na babkę pomarańczową - do lukru dodaliśmy olejek pomarańczowy i posypaliśmy ją z wierzchu skórką. Rzutem na taśmę, korzystając z nieplanowanej drzemki naszych maluchów, przedstawiamy super łatwy przepis na babę ze składników, które zapewne macie zawsze na stanie. 

Życzymy również Wesołego Alleluja i udanych wypieków! N. Ł. M. i K.


Odsyłamy do przepisu - tutaj


"Składniki:
(na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l)

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 275 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
lukier:

  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ciepłej wody
dodatkowo:

  • zmielona laska wanilii
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać do masy partiami, na zmianę z jogurtem. Na końcu lwać ekstrakt, połączyć.

Masę przelać do formy.

Piec w 175 st. C. przez 45 minut.
Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Cukier puder przesiać, wymieszać z jogurtem i wodą. Polać ciasto, posypać wanilią."



Komentarze