czwartek, 17 marca 2016

Naturalne barwniki do jajek

Znacie sposoby na domowe barwniki do jajek? Nie korzystaliśmy ze wszystkich, ale zebraliśmy je ku pamięci.



żółty - gotujemy jajka w liściach brzozy i olchy, w posiekanych liściach trzciny lub w rumianku, możemy też gotować w kurkumie, curry
brązowy - gotujemy jajka w łupinach orzecha włoskiego, liściach dębu albo w łupinach cebuli
pomarańczowy - gotujemy jajka w soku z marchewki z odrobiną octu,
czerwony - gotujemy jajka w soku z buraków z dodatkiem octu lub w owocach czarnego bzu, można również uzyskać czerwony kolor gotując jaja z łupinami czerwonej cebuli
zielony - gotujemy jajka w pokrzywie,
czarny - gotujemy jajka z olchowymi szyszkami,
niebieski - gotujemy jajka z owocami tarniny,
fioletowy - gotujemy jajka z płatkami ciemnej malwy.


Zabarwione pisanki warto posmarować słoniną, będą się pięknie błyszczeć.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. my korzystamy z tego najprostszego i najłatwiej dostępnego barwnika - łupinek cebuli :) W święconce zawsze mamy kraszanki, kontynuujemy tradycje mojej mamy i babci. Pochwaliliśmy się nimi kilka lat temu tutaj http://czterylewerecewkuchni.blogspot.com/2012/04/swieconka.html
      Pozdrawiam, N

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics