piątek, 26 lutego 2016

Pizza z patelni

Pizza z patelni to miłe zaskoczenie! Smakuje wyśmienicie! Nie odstaje ani troszkę od tej z pieca a przecież do jej zrobienia nie używa się drożdży! Nie masz piekarnika? To opcja idealna dla Ciebie. Mimo wszystko przyrządzenie tej pizzy jest dość czasochłonne, a smak porównywalny do tej z piekarnika. Jeżeli zatem masz piekarnik to wybierz tradycyjny sposób wykonania - może pizzę z któregoś z naszych przepisów - inspiracje tutaj

Korzystaliśmy z tego przepisu 
 


Składniki na ciasto:
300 g mąki,
100 ml wody,
100 ml mleka,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
szczypta cukru,

dodatki:
ketchup/przecier pomidorowy
zioła prowansalskie,
starty ser, kiełbasa, inne ulubione dodatki




Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce łyżką a potem ugniatamy ręką na gładkie, sprężyste ciasto. Nie ma się kleić za bardzo, musi dać się lekko rozwałkować i przy przenoszeniu na wałku nie rozerwać. 

Dzielimy ciasto na 3 części (do smażenia na patelni 26cm - jeśli masz mniejsza lub większą zmodyfikuj ilość). Rozgrzewamy posmarowaną olejem patelnię. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek wielkości patelni. Przekładamy na patelnie, przykrywamy pokrywką i smażymy placek ok 10min na średnim ogniu (uważamy by nie przypalić). Następnie obracamy placek i od razu smarujemy go przecierem lub ketchupem, obsypujemy serem i ulubionymi dodatkami, posypujemy przyprawami. Przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze ok 5min. pod przykryciem. Wykładamy na talerz i jemy! Mniam!





 Aby być na bieżąco z naszymi przepisami zapraszamy na fb!

2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics