środa, 27 stycznia 2016

Szynka pieczona w rękawie

Lubimy domowe WSZYSTKO, teraz przystąpiliśmy do produkcji własnej wędlinki. Dziś na blacie szynka pieczona w rękawie. Szynka tak pieczona jest aromatyczna, soczysta, pełna smaku. Upieczenie jej to nic skomplikowanego. Warto spróbować.



Składniki:

1,5kg kawałek szynki,
6 liści laurowych,
5 kulek ziela angielskiego,
5 ząbków czosnku,
2 łyżeczki soli,
pół łyżeczki pieprzu,
łyżeczka majeranku,
2 łyżki oleju.

Liście laurowe i ziele angielskie rozdrobnić w blenderze lub moździerzu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z rozdrobnionymi liśćmi i zielem w miseczce, dodać pozostałe przyprawy i olej i wymieszać z nich pastę. Natrzeć nią szynkę i zostawić na noc. 

 
Szynkę  możemy związać sznurkiem by była bardziej zwarta i kształtna. Wkładamy ją do rękawa, zawiązujemy go z obu końców. Pieczemy w temp. 180 st. przez 1,5godziny. Możemy ją zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku lub rozciąć rękaw i podpiec. Kroimy po wystygnięciu. Nadaje się znakomicie na kanapki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics