niedziela, 31 stycznia 2016

Sos pomidorowy z pieczarkami i kiełbasą

Sos pomidorowy gości u nas bardzo często, używany domowych przecierów pomidorowych (z domowych pomidorów!). Niebo w gębie. Robi się szybko, za każdym razem może być inny za sprawą użytych dodatków i przypraw. Dzisiejsze wydanie miało mieć lekko gulaszowy posmak stąd zamiast mieszanki ziół prowansalskich użyliśmy sam majeranek.


Składniki:
2 cebule,
4 laski kiełbasy śląskiej,
0,5 kg pieczarek,
słoik 0,9 przecieru pomidorowego lub dwie puszki pomidorów bez skórki,
1l rosołu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki ketchupu,
łyżka majeranku,
3 ziarenka zioła angielskiego,
2 listki laurowe,
pieprz, sól i cukier (opcjonalnie -najczęściej nie dodajemy soli!)
pół szklanki śmietanki 12% i dwie łyżki mąki (opcjonalnie)

Pieczarki kroimy w plastry lub ósemki i smażymy na łyżce oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy na łyżce oleju na dużej patelni, do której będziemy dodawać kolejne składniki. Do posmażonej cebuli wrzucamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (warto ściągnąć wcześniej flak) i podsmażamy. Następnie wlewamy przecier domowy, koncentrat, ketchup, rosół i dodajemy wszystkie przyprawy. Na małym ogniu zagotowujemy sos i lekko odparowujemy. Jeżeli jest lejący można dodać do śmietany dwie łyżki mąki, przed dolaniem śmietany warto ją zahartować - dolać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać na patelnię. Wlewając śmietanę z mąką cały czas mieszamy sos aby nie zrobiła nam się kluska. Zagotowujemy,smakujemy i doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i innymi przyprawami do smaku. 

Sos smakuje znakomicie do makaronu, ryżu, pyz na parze, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich. Polecamy

1 komentarz:

  1. Też często robię sos pomidorowy, ale już trochę mi się znudził, bo zawsze robię tam samo (czosnek, zioła i gotowe). Myślę, że muszę dla odmiany wypróbować tą wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics