środa, 6 stycznia 2016

Gulasz z karkówki

Dziś bez zdjęcia. Musicie nam uwierzyć na słowo, to danie powstało :) Zapisujemy go szybcikiem nim nam proporcje z głowy wylecą a przy kolejnym gotowaniu uzupełnimy zdjęcie.

Składniki:
1,5kg karkówki,
2 duże cebule,
3 duże marchewki,
0,5 kg pieczarek,
1 czerwona papryka,
0,9l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pomidorów bez skórki,
4 ząbki czosnku,
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mielona słodka papryka, mielona papryka chili, majeranek ewentualnie kminek.


Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na małe kostki i podsmażamy małymi partiami na suchej patelni. Nie dodajemy oleju bo z karkówki wytopi się tłuszcz. Smażymy aż się wytopi i przekładamy do dużego garnka, najlepiej żeliwnego lub innego z grubym dnem. Po usmażeniu całości zalewamy mięso w garnku wrzątkiem, tak by zakrywało całe mięso. U nas było to ok 1,5l. Zagotowujemy i gotujemy cały czas, dodając kolejne składniki - czosnek pokrojony w plasterki, cebulę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni od karkówki. Wielkość nie ma zbyt znaczenia bo się rozpłynie w gulaszu. Dodajemy do mięsa. Surową paprykę kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni wraz z papryką mieloną - posypujemy paseczki papryki około łyżeczką słodkiej mielonej papryki. Dodajemy do gulaszu. Obraną i umytą marchew kroimy w grube półtalarki. Na koniec na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki/ósemki pieczarki. Dodajemy do gulaszu. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Dusimy wszystkie składniki do czasu aż karkówka zmięknie. Zajmie to około godziny, ale warto pogotować go dłużej by trochę odparował i stał się bardziej esencjonalny. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem. Taki gulasz będzie dość wodnisty, można go zagęścić mąką ale nie trzeba. Pasuje bardzo dobrze do kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics