czwartek, 15 października 2015

016. Karmelizowane gruszki pod chrupiącą owisiną kruszonką

Witajcie! Gruszki już się kończą, ale można je znaleźć jeszcze w sklepach. Deserek przepyszny, a zwłaszcza dla nas - fanów kruszonki! Zaczynamy!


Składniki:
1 kg gruszek
sok z 1/2 cytryny
100g cukru
100ml białego wina
100g suszonych żurawin

Kruszonka:
250g mąki
150g masła
150g cukru
50g płatków owsianych
1 cukier wanilinowy

Gruszki kroimy na kawałki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na suchej patelni lub w rondlu karmelizujemy cukier. Wlewamy wino i doprowadzamy całość do konsystencji sosu. Wrzucamy gruszki karmelizujemy około 4 minut. Przekładamy gruszki do naczynia żaroodpornego, a żurawiny wrzucamy na patelnie. Gotujemy do zredukowania się sosu i potem posypujemy gruszki żurawinami.

Do miski wrzucamy składniki na kruszonkę i gnieciemy całość aż powstanie kruszonka. Posypujemy nasze gruszki i wkładamy piekarnika na 35 minut. (185 stopni termoobieg). 


Podajemy na ciepło z lodami i bitą śmietaną. 

Zrobiliśmy wersję bez alkoholu i też była pyszna. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics