wtorek, 4 sierpnia 2015

Sos pomidorowy na kiełbasie

W taki dzień jak dziś długie siedzenie w kuchni to duże poświęcenie. Dlatego obiad powinien być szybki i nieskomplikowany :) Najlepiej jednogarnkowy! W takich sytuacjach doskonale sprawdza się makaron, który gotuje się w czasie przygotowania sosu! Dzisiejszy sos to nic specjalnego ale lubimy go bardzo. Składniki przeważnie mamy w domu, można go zrobić w max 30minut! 



Składniki:
3 duże cebule,
5-7 lasek kiełbasy śląskiej,
słoik 0,7l domowego przecieru pomidorowego,
zioła prowansalskie - mieszanka lub osobno oregano, tymianek, bazylia,
ziele angielskie, liść laurowy,
2-3 łyżki ketchupu,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół szklanki śmietanki słodkiej 12%,
dwie łyżki mąki,
sól, pieprz, cukier do smaku
świeża natka pietruszki (opcjonalnie)

Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Tak samo kroimy kiełbasę, dokładamy do podsmażonej cebuli i podsmażamy. Kiedy kiełbasa się podsmaży dolewamy domowy przecier, dodajemy przyprawy (poza solą, pieprzem i cukrem), ketchup, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i odparowujemy trochę przecier. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką - jest to też opcjonalne, jeżeli dobrze odparujemy sos nie trzeba go zagęszczać mąką, zagotowujemy ponownie sos i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Kiedy robimy ten sos bardzo często nie dodaję już na końcu soli, pieprzu ani cukru bo wcześniej dodane przyprawy dają dostatecznie dużo aromatu. Na koniec, najlepiej przed podaniem warto do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, można również posypać danie na talerzu. 
Sos pasuje do makaronu, ryżu, na studiach zdarzało nam się go jeść również z kopytkami :) 
Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics